Kritisch kijken naar je eigen foto’s – Interview HAH met Erik de Jeu

“Fotografie is een hobby die niet zomaar van de ene op de andere dag ontstaat. In de loop der jaren krijg je er steeds meer interesse in.” Vijf jaar geleden bedacht Erik de Jeu dat hij iets meer wilde met die hobby. Samen met Linda van den Berg richtte hij de Fotoclub Elburg op.

Elburg – “Ik organiseerde elk jaar al een fotowedstrijd voor leden van de Gereformeerde Kerk in ‘t Harde, samen met Linda”, kijkt De Jeu terug. “Maar als we ons wilden aansluiten bij een fotoclub, moesten we naar Apeldoorn.” Toch wilde hij zijn hobby graag samen met andere mensen uitoefenen. “Dus hebben we gekeken bij andere fotoclubs, hoe zij dat deden. Vervolgens hebben we een stukje in de krant geplaatst.” Daarna bleek hoeveel behoefte er was aan een fotoclub in Elburg: binnen drie dagen meldden zich dertig leden.

Op dit moment is Erik de Jeu voorzitter van de Fotoclub Elburg. In de afgelopen vijf jaar is de club een gezellige groep geworden, waar iedereen van elkaar kan leren, denkt hij. “We komen het grootste deel van het jaar een keer per twee weken bij elkaar. Alleen in de zomermaanden is dat wat minder.” Een maandelijks terugkerend item is de ‘foto van de maand’. Volgens De Jeu is het meer dan een competitie. “Je leert ook kritisch kijken naar je eigen foto’s en die van anderen. En hoe je positieve feedback geeft en ontvangt.”

Naast de clubavonden, komen leden ook bij elkaar in subgroepjes. “Die zijn gebaseerd op je interesse. De ene groep doet aan natuurfotografie, de ander aan portretfotografie. Die groepjes gaan regelmatig samen op pad, om weer iets te leren. En als ze dan terugkomen, maken ze de rest van de club enthousiast voor hun thema.”

De club heeft een ledenstop rond de dertig leden. “Meer kunnen we niet kwijt in het Gruithuis. En we vinden het belangrijk dat je elkaar kunt kennen.” Omdat een aantal leden is gestopt, kan de club weer wat nieuwe leden toelaten. “Het belangrijkste is dat je je camera kent. Je moet al wel enige kennis van fotografie hebben. Maar verder moet je het vooral naar je zin hebben bij ons.”